Projekat Srećaonica – Happy Hub

  • Autor
  • Foto-galerija
  • Kategorija: Vesti

Sama ideja za pokretanje inicijative Srećaonica - Happy Hub proistekla je tokom realizacije projekta Pomozi mi da uradim sam i predstavlja njegovu nadogradnju.

Budući da smo tada pružali podršku deci osnovnoškolskog uzrasta sa teškoćama u razvoju koja nastavu pohađaju u redovnoj osnovnoj školi, njihovim roditeljima, učiteljima i nastavnicima, došli smo na ideju da tu podršku nadovežemo i proširimo i izvan okvira škole.

Inicijativu sprovodi udruženje Krug podrške u partnerstvu sa Art Pub Black Fox iz Prokuplja, zajedno sa roditeljima čija deca su uključena u projekat i ljudima dobre volje iz lokalne zajednice, koji aktivnim učešćem pomažu realizaciju planiranih aktivnosti.

Deca koja su uključena u program, jesu pre svega deca iz ranjivih grupa, a radionice su otvorenog tipa i svako može da učestvuje i doprinese na svoj način.

Kako je zamišljena Srećaonica?

Proslava rođendana dece uključene u program predstavlja inicijalnu aktivnost. Dete poziva svoje drugare i drugarice na rođendan, a mi pozivamo drugu decu, roditelje i ljude iz zajednice.

Svako okupljanje započinje kreativnom radionicom. Radionice su osmišljene tako da se kroz igru i zabavu deca povežu i druže a u sklopu toga, nauče da stvaraju koristeći različite materijale i nove tehnike. Svaka radionica je različita. Tako smo do sada realizovali likovnu radionicu, muzičku, igrali se dugmićima, pravili origami čarolije, nizali perlice. Takođe, cilj nam je da se roditelji povežu i stvaraju nova prijateljstva.

U drugom delu okupljanaja, dete koje slavi rođendan duva svećice i dobija poklon obezbeđen od strane donatora iz zajednice. Na kraju, zajedno uz dečiju muziku pevamo i plešemo.

Radionice osmišljava i realizuje projektni tim u saradnji sa roditeljima dece uključene u program. Spisak predloga za aktivnosti dopunjavamo kroz neformalne razgovore sa roditeljima.

Srećaonica – Happy Hub predstavlja i nadogradnju radionica koje Art Pub organizuje u poslednjih nekoliko godina.

Radionice su otvorenog tipa i svi su dobrodošli.

Verujemo da će ovaj projekat podstaknuti solidarnost u zajednici, kao i prepoznavanje i zajedničko odgovaranje na potrebe dece iz ranjivih grupa i njihovih roditelja. Verujemo da će se smanjiti odbačenost, izolacija i diskriminacija a ujedno povećati stepen tolerancije na različitost.

Srećaonica - Happy Hub je naš drugi projekat koji je finansijski podržala Trag fondacija u okviru svog dugogodišnjeg programa Aktivne zajednice.